Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Tésztaételek a mesterszakács szemével

december 7

kos 03.21 - 04.19

Azok közé az emberek közé tartozol, akik nagyon...

bika 04.20 - 05.20

Nagyon hatékonyan dolgozol, simán lehagyod a többieket, így...

ikrek 05.21 - 06.21

Hosszú munkafolyamat végére értél, amelyet nem is bánsz,...

rák 06.22 - 07.22

Valami nem a te elvárásaid szerint történik és...

oroszlán 07.23 - 08.22

Bár nem indul túl jól a reggeled, nem...

szűz 08.23 - 09.22

Igyekszel titkolni mások előtt az aggályaidat valamivel kapcsolatban,...

mérleg 09.23 - 10.22

Elég régóta dolgozol valamin, amitől meglehetősen sokat remélsz....

skorpió 10.23 - 11.21

Valaki olyasmivel traktál, ami egyáltalán nem érdekel, de...

nyilas 11.22 - 12.21

Úgy érzed, most vagy a csúcson, sikerült elérned...

bak 12.22 - 01.19

Presztízskérdést csinálsz valamiből, majdhogynem ölre mész azért, hogy...

vízöntő 01.20 - 02.18

A mai nap akadnak majd helyzetek, amelyekben a...

halak 02.19 - 03.20

Komoly feladattal bíznak meg, a pontos szerepedet azonban...

Elolvasom végig Megnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Furcsának tűnhet, de mesterszakácsként legnagyobb kihívás a gyerekeimnek főzni. Válogatósak, és kegyetlenül őszinték. Talán az egyetlen, amivel sosem foghatok mellé, ha valamilyen tésztát adok nekik.

Kedvencük a húsos paradicsomszószos metélt, abból bármikor, bárhol és bármennyi jöhet nekik. De hogy ne legyen ilyen egyszerű a helyzet, ezt meg a feleségem nem szereti, Ő az ázsiai stílusú zöldséges mellé tette le a voksát. Szerencsére ez sem nagy ördöngösség: apróra vágott gyömbért, fokhagymát és csilipaprikát olajon megfuttatok, rászórok egy nagy adag vékony csíkokra vágott répát, káposztát és pórét. Sózom, curryporral fűszerezem, s hagyom, hogy magától ressre piruljon-párolódjon, tehát nem főzöm! Összeforgatom a főtt tésztával, szójaszósszal és egy kevés mézzel ízesítem, s már kész is. Hamar megvan, és kifejezetten egészséges is. Akkor most rögtön oszlassunk el egy tévhitet is. A tésztaételek igenis lehetnek egészségesek! Ugyanis az egészséges étrend nem azt jelenti, hogy egy alapanyagot kizárunk belőle, hanem hogy miből mennyit, mikor és hogyan eszünk. Tehát kevesebb grízes tészta, több zöldséges vagy ázsai, és már cseppet sem kell aggódnunk.
Visszatérve a gyerekeimhez, egyedül a gyümölcslevest nem eszik tésztával, de csak azért nem, mert nem vagyok hajlandó főzni bele. Mindegy az, hogy az aranyló színű húsleves csirkéből vagy marhából fő, lehetne akár zebrapintyből is, a lényeg, legyen tele eperlevéllel vagy cérnametélttel - szerencsére ezzel a párom is így van. Hogy a húslevesek királya, az ököruszályleves íze a végén beletett pár csepp konyaktól lesz teljes? Ugyan már! Csigatészta nélkül meg se próbáljam asztalra tenni. Persze ha jól belegondolok, ez már az én gyerekkoromban sem volt másként, mi is sok-sok tésztával ettük a húslevest, igaz, akkor többnyire anyukám gyúrta, nyújtotta a belevalót. Mai rohanó világunkban erre már aligha jut idő, így jó, hogy még a sarki fűszeresnél is mindenféle forma és fajta tésztából válogathatunk, amit otthon csak a forrásban lévő vízbe zuttyantunk, s mire térülünk-fordulunk, már kész is van. Valamilyen gyors finom ragu vagy mártás hozzá, és főételként tálalhatjuk is. Megunni sem lehet, hisz a tészta gyakorlatilag mindennel házasítható, a zöldségektől a húsokon át a tenger gyümölcseiig.

Érdekes ugyanakkor, hogy amilyen sokféle levestésztát ismerünk és főzünk más nemzetek konyhájához képest, főfogások esetében már jóval szerényebb a repertoárunk. Bármilyen finom is a tarhonyás hús, túrós csusza, krumplis tészta vagy a káposztás kocka, bármilyen remek kiegészítője is a pörkölteknek, tokányoknak a kagyló- vagy a szarvacskatészta, hol van mindez az olasz konyhához képest? Ha a nagyszerű Kabos Gyula által megformált Schneider Mátyás hagymát hagymával evett, akkor az olaszokra mondhatjuk, hogy tésztát tésztával esznek, és tudományuk nem merül ki az általunk is ismert bolognaiban vagy milánóiban. Számtalan formájú tésztájukat mindössze néhány hozzávalóval, pesztóval, egyszerű paradicsomos raguval, tenger gyümölcseivel, oajbogyóval, olívaolajjal és ki tudja még mivel bolondítják meg, s ha úgy adódik, nap mint nap megeszik. Ennek ellenére még sem kövérek! - így az az állítás, miszerint a tészta hízlal, önmagában nem állja meg a helyét, hiszen akkor hizlalhat csak egy élelmiszer, ha mértéktelenül fogyasztjuk.

42537.w.jpg

Az olasz mellett feltétlen meg kell említeni a távol keleti konyhát, ahol egy egész másfajta tésztakultúrával találkozunk: speciális tésztáikat fantasztikusan sokféle fűszerrel - gyömbérrel, csilipaprikával, fokhagymával, curryporral, szójaszósszal, szezámolajjal, halszósszal, és más izgalmas ízekkel bolondítják meg, hogy aztán pillanatok alatt pirított zöldségekkel, tengeri herkentyűkkel vagy egy kevés hússal összekeverve tálalják. Aki nem kóstolta, elképzelni nem tudja, milyen ízes, gyorsan és könnyen elkészíthető, könnyű és egészséges fogások ezek. Ráadásul markáns fűszerezésüknek köszönhetően a magyar ízléshez is közel állnak, nem feltétlen igényelnek drága hozzávalókat, így készítésüket mindenképpen érdemes eltanulnunk tőlük, ahogyan a már említett olaszos változatokét is.

42536.w.jpg

Hogy melyik tésztát válasszuk - a durumot, a 4 tojásosat, a 8 tojásosat? Igazából mindegy, a durum egyetlen előnye a többivel szemben, hogy miután nincs benne tojás, nincs benne koleszterin sem, így akinek ez fontos szempont, válassza ezt. Főzésükben sincs különösebb eltérés, mindet a tasakon található ideig kell főzni, ami a tészta vastagságától (formájától) függően változó, de maximum negyedóra. Tehát gyorsan, minden különösbb faxni nélkül megvan. Sőt, még ezt is le lehet egyszerűsíteni, mert a tésztát a rizshez hasonlóan is megfőzhetjük! Ehhez a tészta fajtájától függően 1,5-2,5 szeres vizet forralunk, enyhén megsózzuk, a tésztát beleszórjuk. Letakarjuk, kis lángon kb. 5 percig, pontosabban addig főzzük, míg a lé el nem párolog róla. Ekkor megkeverjük, a fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, s a tésztát így hagyjuk, hogy a gőzben kb. 5 perc alatt teljesen megpuhuljon. 1-2 evőkanál olajjal összekeverjük, s tálalhatjuk is, még leszűrni se kell.
És mi van akkor, ha marad egy kevés főtt tésztánk másnapra? Nézzünk körül, mi van a „spájzban”, s egy kis kreativitással keverjünk egy ízes tésztasalátát, ami lehet ecetes, olajos ízesítésű vagy azoknál, akik nem félnek a kalóriáktól, majonézes-tejfölös is. A siker minden esetben garantált!

Hargitai György,
mesterszakács
Receptkommandó

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

december 7

kos 03.21 - 04.19

Azok közé az emberek közé tartozol, akik nagyon...

bika 04.20 - 05.20

Nagyon hatékonyan dolgozol, simán lehagyod a többieket, így...

ikrek 05.21 - 06.21

Hosszú munkafolyamat végére értél, amelyet nem is bánsz,...

rák 06.22 - 07.22

Valami nem a te elvárásaid szerint történik és...

oroszlán 07.23 - 08.22

Bár nem indul túl jól a reggeled, nem...

szűz 08.23 - 09.22

Igyekszel titkolni mások előtt az aggályaidat valamivel kapcsolatban,...

mérleg 09.23 - 10.22

Elég régóta dolgozol valamin, amitől meglehetősen sokat remélsz....

skorpió 10.23 - 11.21

Valaki olyasmivel traktál, ami egyáltalán nem érdekel, de...

nyilas 11.22 - 12.21

Úgy érzed, most vagy a csúcson, sikerült elérned...

bak 12.22 - 01.19

Presztízskérdést csinálsz valamiből, majdhogynem ölre mész azért, hogy...

vízöntő 01.20 - 02.18

A mai nap akadnak majd helyzetek, amelyekben a...

halak 02.19 - 03.20

Komoly feladattal bíznak meg, a pontos szerepedet azonban...

Elolvasom végig Megnézem
Kép

Bumblebee újra eljött

Bumblebee újra eljött

Kép

6 cipő, amivel hamarosan minden bolt tele lesz

Új év, új cipő? A választékot elnézve akár még az is lehet, na jó szinte biztos is, hogy így lesz.

Kép

Íme pár hasznos tipp, hogy ne felejtsd el a jelszavad

Már próbáltál kismillió lehetőséget, de egyik sem működik. Hosszú percek óta bámulod a képernyőt és töröd a fejed, hogy mi lehet az azonosító, ami nem jut eszedbe. Segítünk, hogy elkerüld ezt az idegörlő helyzetet!

Kép

Tükrök tennél a falra? Így helyezd el, hogy menőbb legyen a lakásod

Szeretnéd egy kicsit tágítani a teret az otthonodban? Szereted, ha csillog a fény a falakon? Akkor vegyél néhány tükröt és szereld fel a lakás különböző pontjain.

Kép

Kicsi a szobád? Így válogass bele bútort

Egy kis szoba esetén rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő bútorokat, melyek tökéletesen passzolnak bele, és még praktikusak is. Lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a bútorok kiválasztása során.

Kép

Így rendezd be a sminkasztalod, hogy időt takaríthass meg reggelente

A napi rutinunknak sok elhanyagolható lépése van, de a fésülködőasztalnál eltöltött percek nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Ez az a hely, ahol a varázslat történik, ahonnan a beauty rutinunknak köszönhetően friss emberként állunk fel, hiába ültünk oda le kómásan, félig nyitott szemmel, a kávénk után tapogatózva.