Trüffelkrémes rózsatart – ehető virágok vagy csak a legújabb gasztrohype?
november 5
Tavaly kandírozott rózsaszirmot kerestem interneten és miután megláttam, hogy mennyibe kerül (kistégely többezer forint), inkább rózsakandírozásra adtam a fejem. A folyamattal és az eredménnyel kapcsolatban olyannyira voltak fenntartásaim, hogy miután a porcukor és a tojásfehérje a szirmokra száradt, az egészet bedobozoltam és közel egy évig elő se vettem, ám most úgy döntöttem, a kérdés végére járok, megkóstolom a virágokat. Kicsit hülyén éreztem magam, mivel a fél gyerekkorom arról szólt, hogy azt próbálták megmagyarázni, miért ne rágjak meg mindent, aminek zöld szára van.
- 3 db egészséges rózsafej (Rózsaszirom)
- 1 db tojásfehérje (Rózsaszirom)
- 10 dkg finomra szitált porcukor (Rózsaszirom)
Rózsafejekről óvatosan lefejtem a szirmokat, alaposan átmosom, teljesen megszárítom őket, felvert tojásfehérjével átkenem, porcukorba forgatom, megvárom, míg teljesen megszárad. Ennyi. :)
Maga az egész szirom szerintem most is ehetetlen, de amikor ledaráltam és rózsavízzel kezdtem használni, egész megnyerővé vált.
Ha te is tesztelnéd a kandírozást, arra nagyon fontos figyelned, hogy biztosan vegyszermentes virágokhoz juss és az sem árt, ha drága négylábú haverjaink is megkímélik őket a területmegjelölés során, szóval ha nagymama kis konyhakertjében megterem, az szerencse, ha nem, marad a fészbukon beszerzés. Nálunk a közeli zöldségesnél lehet előrendelni, 12-14 fej árvácska tálcán ezer forintba kerül, pult alól adják, mintha valamilyen illegális dolog volna, de sok idő után először végre rossz lánynak érezhettem magam, ez is valami.
Másfajta virággal is kísérleteztem, az ibolyát kifejezetten ajánlom, isteni finom, viszont mivel hő hatására összeesik a virágfej és rágóssá válik (mindegyik fajta friss virág), a MONIN márkájú ibolya sziruppal szoktam használni, mert ketten együtt elképesztően különleges és finom ízvilágot alkotnak. Tészta és a krém közé megy a szirup, a desszert tetejére a csodaszép virágfejek kerülnek kevés szirupcseppel.
6 személyre
- 10 dkg teavaj (Tészta)
- 17 dkg finomliszt (Tészta)
- 1 db tojás (Tészta)
- 1 tk só (Tészta)
- 3 dkg porcukor (Tészta)
- 1 ek hideg víz
- 10 dkg belga tejcsokipasztilla (Krém)
- 3,5 dl tejszín (Krém)
- 1 dl rózsavíz (Krém)
- 10-12 db kandírozott rózsaszirom (Díszítés)
- 25 dkg étcsokoládé (Krém)
Forma: 6 db kicsi pite
Rózsavíz bármelyik nagyobb fűszerboltban beszerezhető
Nagyobb gyúródeszkára egy kupacba öntöm a lisztet, kis mélyedést készítek a közepébe, erre dobálom a többi alapanyagot. Apránként, finom mozdulatokkal a hozzávalókba morzsolom a lisztet. Amikor összeáll, óvatosan cipóvá formálom a tésztát, folpackba csomagolom és egy órát pihentetem hűtőben. Épphogy lisztezett felületen nyújtom 4-5 mm vastagságúra, hat akkor négyzetet vágok belőle, ami nagyobb, mint maga hat kis forma. Fogom a tésztát, ráteszem a formára és óvatosan a formába nyomkodom – amikor szükséges, engedem csöppet a tésztát, hogy el ne szakadjon. Addig sütöm, míg picikét megbarnul.
2. lépés
Közben a tejszínt kicsi lángon forrásig melegítem – ha már gyöngyözik, tökéletes –, a felkockázott csokikat beledobom, addig keverem, míg sűrű, homogén csokimassza nem lesz belőle.
3. lépés
Miután a tészta megsül, formában hagyom hűlni és tálalásig ki sem veszem belőle. Pár csepp rózsavízzel meglocsolom a tésztát, 10-12 szirom kandírozott rózsát apróra darálok, ezek felét a tésztán hintem el, majd a trüffelkrémmel megtöltöm a tésztakosárkákat és bedobom a hűtőbe dermedni. Tetejére is hintek pár cseppet a rózsavízből, a maradék rózsaszirommal díszítem.
Hogy tetszett a cikk?
november 5
6 cipő, amivel hamarosan minden bolt tele lesz
Új év, új cipő? A választékot elnézve akár még az is lehet, na jó szinte biztos is, hogy így lesz.
Íme pár hasznos tipp, hogy ne felejtsd el a jelszavad
Már próbáltál kismillió lehetőséget, de egyik sem működik. Hosszú percek óta bámulod a képernyőt és töröd a fejed, hogy mi lehet az azonosító, ami nem jut eszedbe. Segítünk, hogy elkerüld ezt az idegörlő helyzetet!
Tükrök tennél a falra? Így helyezd el, hogy menőbb legyen a lakásod
Szeretnéd egy kicsit tágítani a teret az otthonodban? Szereted, ha csillog a fény a falakon? Akkor vegyél néhány tükröt és szereld fel a lakás különböző pontjain.
Kicsi a szobád? Így válogass bele bútort
Egy kis szoba esetén rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő bútorokat, melyek tökéletesen passzolnak bele, és még praktikusak is. Lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a bútorok kiválasztása során.
Így rendezd be a sminkasztalod, hogy időt takaríthass meg reggelente
A napi rutinunknak sok elhanyagolható lépése van, de a fésülködőasztalnál eltöltött percek nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Ez az a hely, ahol a varázslat történik, ahonnan a beauty rutinunknak köszönhetően friss emberként állunk fel, hiába ültünk oda le kómásan, félig nyitott szemmel, a kávénk után tapogatózva.