Málta kulináris élményei
május 18
A mediterrán térség méltán híres egészséges és ízletes konyhájáról. A máltai szigetek már az ókorban a régió kereskedelmének egyik legfontosabb helyszínének számítottak: kikötőiben hatalmas mennyiségben fordultak meg egzotikus finomságok az illatos keleti fűszerektől az érlelt húsokon és sajtokon keresztül a finom borokig - ám a máltaiak szerényebbeknek bizonyultak, és a helyi termékeket részesítették előnyben. A máltai konyhára kétségkívül hatott az olasz, a francia, a brit, az észak-afrikai, a spanyol, valamint a görög ízlés, és az évek során a máltaiak mint valódi gourmet-k, különösen a halak és húsok rajongóiként szereztek hírnevet.
Meglepő módon az egyik olyan ételt, amelyet hagyományosan az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú emberekkel kapcsolnak össze, manapság az egyik legdrágább és legegészségesebb fogásként tartják számon. A „soppa ta’ l-armla”, vagyis az özvegyleves onnan kapta a nevét, hogy alapanyagai – változatos, főleg szezonális zöldségek – elérhetőek voltak a szegény, férjük halálát követően rendszeres bevétellel nem rendelkező özvegyek számára is. Napjainkban, amikor folyamatosan emelkedik a friss zöldségek ára, ráadásul az ételt sokszor friss kecskesajttal vagy tojással egészítik ki, a leves már nem olyan olcsó, mint hajdanában.
Mivel Málta szigetország, az étlapon gyakran szerepelnek tengeri ételek – töltött tintahal, kalmár, amelyet gyakran fehérborral készítenek. Abszolút kedvencek a „lampuki”, a dorádó vagy mahi-mahi, amelyet készíthetnek liszttel és tojással, vagy hagyományosan „al cartocchio”, vagyis fóliába csomagolva, saját levében sütve és citromlével, salátával tálalva. Érdekes módon a vadhús még mindig előkelő helyet tölt be a hagyományos máltai gasztronómiában. A nyúl a nem hivatalos máltai nemzeti étel, amelyet spagettivel és markáns ízesítésű szósszal tálalnak: ez egyaránt kedvence fiataloknak és időseknek.
Az édesség soha nem okoz gondot Máltán. A friss gyümölcssaláta, a szicíliai sütemények, az olasz fagylaltok, valamint a brit torták és krémek mellett olyan hagyományos kedvencekkel is büszkélkedhetünk, mint a „qagħaq ta’ l-għasel” – mézzel és melasszal készült mézgyűrű, a „pastini és torti tal-lewz” – mandulás sütemények és torták vagy az ízletes karácsonyi „imbuljuta” – forró csokoládés és konyakos koktélba áztatott, szerecsendióval és szegfűszeggel ízesített sült gesztenye.
Akár zöldséges, akár szénhidrátdús fogásról van szó, a legkedveltebb máltai ételek készítéséhez sokszor hozzátartozik az evés utáni szunyókálás, majd a lelkiismeretfurdalás-keltette testmozgás.
Hogy tetszett a cikk?
május 18
6 cipő, amivel hamarosan minden bolt tele lesz
Új év, új cipő? A választékot elnézve akár még az is lehet, na jó szinte biztos is, hogy így lesz.
Íme pár hasznos tipp, hogy ne felejtsd el a jelszavad
Már próbáltál kismillió lehetőséget, de egyik sem működik. Hosszú percek óta bámulod a képernyőt és töröd a fejed, hogy mi lehet az azonosító, ami nem jut eszedbe. Segítünk, hogy elkerüld ezt az idegörlő helyzetet!
Tükrök tennél a falra? Így helyezd el, hogy menőbb legyen a lakásod
Szeretnéd egy kicsit tágítani a teret az otthonodban? Szereted, ha csillog a fény a falakon? Akkor vegyél néhány tükröt és szereld fel a lakás különböző pontjain.
Kicsi a szobád? Így válogass bele bútort
Egy kis szoba esetén rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő bútorokat, melyek tökéletesen passzolnak bele, és még praktikusak is. Lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a bútorok kiválasztása során.
Így rendezd be a sminkasztalod, hogy időt takaríthass meg reggelente
A napi rutinunknak sok elhanyagolható lépése van, de a fésülködőasztalnál eltöltött percek nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Ez az a hely, ahol a varázslat történik, ahonnan a beauty rutinunknak köszönhetően friss emberként állunk fel, hiába ültünk oda le kómásan, félig nyitott szemmel, a kávénk után tapogatózva.