Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A felelős állattartás nem a petárdázók elátkozását jelenti

Facebook
Twitter
Pinterest
Minden évben cikkek és mémek tömkelege jelenik meg arról, hogy mit kellene tenni a petárdázókkal, hogy milyen büntetést érdemelnének a tűzijátékot durrogtatók és aki ilyet tesz az felelőtlen és teljesen debil.

Nagyon sokan soha nem fogjuk megérteni, hogy mire jó a petárdázás és hogy miért csinálják az emberek. A tűzijáték legalább jár valamilyen szépnek mondható fényhatással. Azon kívül, hogy ijesztő és félelmetes a hangja, veszélyes is. Nagyon sokan egyáltalán nem értenek egyet a használatával (kutyások, nem kutyások egyaránt), mégis sokan élvezettel durrogtatják.

Naivság lenne azt gondolni, hogy bármilyen változást elérnek a petárdázókat és durrogtatókat lehülyéző, őket kutyájuk eltűnésében felelősként megjelölő írások és képek. A felelős állattartás nem azt jelenti, hogy 29-én elkezded szidni a petárdázókat és január 2-ra az összeset felelőssé teszed a menekülő állatok tragédiájáért. Lehet, hogy igazad van, de ezzel semmi nem fog változni és senkit nem fogsz megvédeni.

Igen, óriási hülyeség a petárdázás és borzasztóan rossz látni a stresszes, pánikban remegő kutyát és tehetetlenséget érezni a "támadásokkal" szemben. Pedig nem vagy teljesen tehetetlen! Sőt! A felelős állattartás azt jelenti, hogy ettől a "támadástól" is megvéded a kutyádat és lehetőség szerint maximálisan felkészülsz rá.

Biztosan lesz, aki nem ért ezzel egyet, de a szilveszterkor elszökött kutya ugyanannyira a gazdi felelőssége mint a petárdázóké. Annak a gazdinak, aki nem helyezi biztonságba a kutyáját, igenis vállalnia kell a felelősséget, ha az állat elszökik félelmében. A biztonságba helyezés pedig nem azt jelenti, hogy becsukom a kaput. Mert ilyenkor egy kerítés nem akadály.

Ebben a korábbi cikkben már összeszedtük, hogyan készülj a szilveszterre, ha a kutyád fél a durrogtatásról, de ezen a linken is hasznos tanácsokat találsz.

Mit tegyél, ha elszökött a kutyád, vagy elszökött kutyát találsz?

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet egy ideiglenes, csak és kizárólag a szilveszteri időszakban aktív csapat a legteljesebb országos adatbázissal és koordinációval. Összegyűjtik és rendszerezik az elveszett és talált kutyákról érkező bejelentéseket. Hozzáférhető adatbázisukban megtalálhatók megyékre bontva chipolvasók, petvetdata hozzáféréssel rendelkező önkéntesek, ideiglenes befogadók, állatorvosok stb.

Az ügyeletet önkéntesek szervezték és működtetik. Abban az esetben ha elszökött a kutyád, első körben ide érdemes bejelenteni, hogy bekerüljön az adatbázisba. Amennyiben kutyát találsz és meg tudod fogni, NE HAGYD az utcán! Ma már az összes MOL töltőállomáson tudsz chipet olvasni és a napokban a Waze újításának köszönhetően már ezen a térképes applikáción is megtalálod az összes chipleolvasó helyet.

Ami pedig a legfontosabb: ha a kutyád fél szilveszter éjjelén, ne hagyd magára! Ne hagyd kint, ne hagyd egyedül! Vigyázz rá!

Az új évre pedig sok-sok együtt töltött boldog kutyás pillanatot kívánok!

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

május 20

kos 03.21 - 04.19

Azok közé az emberek közé tartozol, akik nagyon...

bika 04.20 - 05.20

Nagyon hatékonyan dolgozol, simán lehagyod a többieket, így...

ikrek 05.21 - 06.21

Hosszú munkafolyamat végére értél, amelyet nem is bánsz,...

rák 06.22 - 07.22

Valami nem a te elvárásaid szerint történik és...

oroszlán 07.23 - 08.22

Bár nem indul túl jól a reggeled, nem...

szűz 08.23 - 09.22

Igyekszel titkolni mások előtt az aggályaidat valamivel kapcsolatban,...

mérleg 09.23 - 10.22

Elég régóta dolgozol valamin, amitől meglehetősen sokat remélsz....

skorpió 10.23 - 11.21

Valaki olyasmivel traktál, ami egyáltalán nem érdekel, de...

nyilas 11.22 - 12.21

Úgy érzed, most vagy a csúcson, sikerült elérned...

bak 12.22 - 01.19

Presztízskérdést csinálsz valamiből, majdhogynem ölre mész azért, hogy...

vízöntő 01.20 - 02.18

A mai nap akadnak majd helyzetek, amelyekben a...

halak 02.19 - 03.20

Komoly feladattal bíznak meg, a pontos szerepedet azonban...

Elolvasom végig Megnézem
Kép

Bumblebee újra eljött

Bumblebee újra eljött

Kép

6 cipő, amivel hamarosan minden bolt tele lesz

Új év, új cipő? A választékot elnézve akár még az is lehet, na jó szinte biztos is, hogy így lesz.

Kép

Íme pár hasznos tipp, hogy ne felejtsd el a jelszavad

Már próbáltál kismillió lehetőséget, de egyik sem működik. Hosszú percek óta bámulod a képernyőt és töröd a fejed, hogy mi lehet az azonosító, ami nem jut eszedbe. Segítünk, hogy elkerüld ezt az idegörlő helyzetet!

Kép

Tükrök tennél a falra? Így helyezd el, hogy menőbb legyen a lakásod

Szeretnéd egy kicsit tágítani a teret az otthonodban? Szereted, ha csillog a fény a falakon? Akkor vegyél néhány tükröt és szereld fel a lakás különböző pontjain.

Kép

Kicsi a szobád? Így válogass bele bútort

Egy kis szoba esetén rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő bútorokat, melyek tökéletesen passzolnak bele, és még praktikusak is. Lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a bútorok kiválasztása során.

Kép

Így rendezd be a sminkasztalod, hogy időt takaríthass meg reggelente

A napi rutinunknak sok elhanyagolható lépése van, de a fésülködőasztalnál eltöltött percek nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Ez az a hely, ahol a varázslat történik, ahonnan a beauty rutinunknak köszönhetően friss emberként állunk fel, hiába ültünk oda le kómásan, félig nyitott szemmel, a kávénk után tapogatózva.