Vajon a kenyér hűtése a legjobb módja annak, hogy tovább friss maradjon?
március 28
Egy dolgot mindenképp le kell szögeznünk már a legelején: nincs két egyforma kenyér. Van, amelyik kovásszal készül, van, amelyik élesztővel, az egyik fehérlisztből, a másik teljes kiőrlésűből, némelyik több zsírt tartalmaz, némelyik kevesebbet. Épp ezért mindegyik másképp fog viselkedni szobahőmérsékleten, hűtve, papírzacskóban vagy akár vászonban.
Az erdélyi és barna vagy sokmagvas kenyerek például sokáig frissek maradnak szobahőmérsékleten is, azonban a ropogós gyors kelesztésűek maximum hűtve! Nem mindegy tehát, hogy milyen kenyeret választasz és az sem, hogy hogyan tárolod őket. De ha előre tervezel, megkönnyítheted a saját dolgodat és jóval kevesebb étel kerülhet majd a kukába. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket mielőtt betennéd a kosaradba az adott pékárut:
- Egyedül leszel otthon az adott napokban/héten?
- Minden reggel és este otthon vacsorázol majd? Hideget vagy meleget ennél majd többször?
- A kenyeret „frissen” fogyasztanád majd el, esetleg pirítósként vagy melegszendvicsként?
Ha megválaszolod ezeket magadnak, képbe kerülsz, hogy egyáltalán milyen típusú kenyeret érdemes megvásárolnod és persze milyen mennyiségben arra a hétre.

Amennyiben a napokban többször is kenyeret ennél reggelire vagy vacsorára (de nem vennél minden nap frissen) én az erdélyi vagy jó minőségű barna kenyereket javasolnám neked, amelyek kevésbé száradnak ki, nem penészednek és még napokkal később is tökéletesen szeletelhetők és persze fogyaszthatók maradnak akár egy konyharuhába csavarva is. Egy kevésbé jó minőségű szeletelt fehér kenyértől ne várj sokat, ezek hamar tönkremennek, még akkor is, ha a hűtőszekrényben tárolod őket. Sőt! Igazából ezzel a trükkel – még ha sokan nem is tudják – sokkal többet ártanak a pékáruknak, mint gondolnák.
A hűtőszekrény a kenyér legnagyobb ellensége!
Több tanulmány is kimutatta, hogy a kenyér a hűtőszekrénybe téve szinte teljesen elveszti a nedvességtartalmát és háromszor gyorsabban kiszárad, mint szobahőmérsékleten. Ebben a retrogradiációs folyamatban a keményítőmolekulák kikristályosodnak ennek köszönhetően pedig elképesztően hamar kiszárad a kenyér.
De akkor mégis mit tehetsz, hogy napokig megőrizd a kenyér frissességét, amennyire csak lehetséges? tippek a galériában:
Hogy tetszett a cikk?
március 28
6 cipő, amivel hamarosan minden bolt tele lesz
Új év, új cipő? A választékot elnézve akár még az is lehet, na jó szinte biztos is, hogy így lesz.
Íme pár hasznos tipp, hogy ne felejtsd el a jelszavad
Már próbáltál kismillió lehetőséget, de egyik sem működik. Hosszú percek óta bámulod a képernyőt és töröd a fejed, hogy mi lehet az azonosító, ami nem jut eszedbe. Segítünk, hogy elkerüld ezt az idegörlő helyzetet!
Tükrök tennél a falra? Így helyezd el, hogy menőbb legyen a lakásod
Szeretnéd egy kicsit tágítani a teret az otthonodban? Szereted, ha csillog a fény a falakon? Akkor vegyél néhány tükröt és szereld fel a lakás különböző pontjain.
Kicsi a szobád? Így válogass bele bútort
Egy kis szoba esetén rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő bútorokat, melyek tökéletesen passzolnak bele, és még praktikusak is. Lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a bútorok kiválasztása során.
Így rendezd be a sminkasztalod, hogy időt takaríthass meg reggelente
A napi rutinunknak sok elhanyagolható lépése van, de a fésülködőasztalnál eltöltött percek nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Ez az a hely, ahol a varázslat történik, ahonnan a beauty rutinunknak köszönhetően friss emberként állunk fel, hiába ültünk oda le kómásan, félig nyitott szemmel, a kávénk után tapogatózva.