A kívül ropogós, belül omlós rántott csirke receptje
december 3
A rántott csirke akkor tökéletes, ha ropogós kéreg veszi körbe a szaftos és porhanyós husit. Csakhogy ennek kivitelezésénél jó pár dolgot érdemes betartani!
Hús
Ha csirkét sütsz, válaszd a csontos részeket, ezek nemcsak szaftosabbak, de sokkal ízletesebbek is mint a csirkemell. Nagyon fontos, hogy szobahőmérsékleten süsd a húsokat: ehhez legalább fél órával sütés előtt vedd ki a hűtőből a húst, így nem fogja visszahűteni az olajat és hamarabb el is készül.
Panír
Itthon hagyományosan a liszt-tojás-zsemlemorzsa hármasát alkalmazzuk, de ha igazán ropogós rántott csirkére vágysz, hagyd el a zsemlemorzsát és próbáld ki a kukoricakeményítős változatot. Az ázsiaiak a legtöbb bundázott ételhez ezt használják és ha ettél már ilyet, tudod, mennyire ropogósak a sültjeik. Ha szeretnéd, használhatod a keményítő és liszt fele-fele arányú keverékét, amiben a búzalisztet persze bátran lecserélheted a kedvencedre vagy egy gluténmentes változatra.
Sütés
Egy kisebb méretű csontos csirkerészt (alsó-, felsőcomb) elég nagyjából 15 percig sütni – írja a thestayathomechef.com. De nyilván nem mindegy, mekkora husiról beszélünk, így leginkább arra érdemes figyelni, hogy a megfelelő hőmérsékleten süsd. Amikor a csirke belseje eléri a 75 fokot (sötét húsok a 80-at), akkor lesz tökéletesen szaftos, de kellőképpen átsült a hús. Ehhez persze célszerű beszerezni egy húshőmérőt.
Bunda
Az egyik legnagyobb probléma, amivel gyakran szembesülünk a rántott csirke készítésnél, hogy a ropogós bunda egy része leesik a csirkéről. Ennek több oka is lehet, tippjeinkkel azonban kiküszöbölheted a problémát.
- Mindig ütögesd le a csirkéről a felesleges liszt/keményítő bevonatot.
- Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert a húsok ledörzsölik egymásról a panírt, ahogy egymáshoz érnek.
- Ne forgasd állandóan, bőven elég egyszer átfordítani a darabokat, így biztosan ép marad rajta a bunda.
- Pihentesd sütés után, de ne papírtörlőn, hanem egy rácson. A szakértők szerint ha így csepegtetjük le róla a felesleget, megszárad annyira rajta a bunda, hogy sérülésmentes és ropogós maradhasson.
Olaj
Az olívaolajon kívül – ami sütésnél hajlamos megkeseredni - bármilyen növényi olaj vagy állati zsiradék megfelel a sütéshez, azonban a hőfokra nagyon kell figyelni. A csirkét 175 fokon érdemes sütni, persze az olaj hőmérséklete ingadozhat, visszahűti a csirke, te veszed kicsit vissza alatta a gázt stb., a lényeg, hogy 150-175 fok között süsd a darabokat.
Frissesség
A rántott csirke természetesen frissen a legjobb, de 2-3 napig bátran tarthatod a hűtőben. Hideg szendvicsbe téve is jól működik, de ha újramelegítenéd, mindig a sütőben tedd: 175 fokon, 15-20 percen keresztül.
Ha szereted a KFC-s csirkét, megmutatom, hogyan készíthetsz otthon ízélményre a megszólalásig hasonlító, de jóval egészségesebb, fűszeres panírban sült csirkemellet, - combot és -szárnyat.
thestayathomechef.com
Hogy tetszett a cikk?
december 3
6 cipő, amivel hamarosan minden bolt tele lesz
Új év, új cipő? A választékot elnézve akár még az is lehet, na jó szinte biztos is, hogy így lesz.
Íme pár hasznos tipp, hogy ne felejtsd el a jelszavad
Már próbáltál kismillió lehetőséget, de egyik sem működik. Hosszú percek óta bámulod a képernyőt és töröd a fejed, hogy mi lehet az azonosító, ami nem jut eszedbe. Segítünk, hogy elkerüld ezt az idegörlő helyzetet!
Tükrök tennél a falra? Így helyezd el, hogy menőbb legyen a lakásod
Szeretnéd egy kicsit tágítani a teret az otthonodban? Szereted, ha csillog a fény a falakon? Akkor vegyél néhány tükröt és szereld fel a lakás különböző pontjain.
Kicsi a szobád? Így válogass bele bútort
Egy kis szoba esetén rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő bútorokat, melyek tökéletesen passzolnak bele, és még praktikusak is. Lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a bútorok kiválasztása során.
Így rendezd be a sminkasztalod, hogy időt takaríthass meg reggelente
A napi rutinunknak sok elhanyagolható lépése van, de a fésülködőasztalnál eltöltött percek nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Ez az a hely, ahol a varázslat történik, ahonnan a beauty rutinunknak köszönhetően friss emberként állunk fel, hiába ültünk oda le kómásan, félig nyitott szemmel, a kávénk után tapogatózva.