Egy barista elárulta, hogyan készíts otthon tökéletes kávét
május 16
Mi a tökéletes kávé titka? Hogyan készítsük el otthon úgy, hogy kihozhassuk belőle a maximumot?
Először is szögezzük le, hogy én annak a híve vagyok, hogy otthon nem kell a tökéletességre törekedni. Arra ott van megannyi magas színvonalú kávézó, amiből válogathatunk és amiből ráadásul egyre több van.
Ettől függetlenül, ha valaki mégiscsak jó kávéra szomjazna otthon, te milyen tanácsokat tudnál adni neki?
Ha otthon jobb kávét szeretne inni az ember, először is a fogyasztási szokásokat kell mérlegelni. Ha szereti a hosszú kávét, érdemes beruházni egy french pressbe, ha szereti a rövidet, akkor pedig egy kotyogóba vagy akár egy kapszulás gépbe.
Mindháromfajta kávé elkészítésénél van két kardinális dolog. Minden ott kezdődik, hogy milyen vizet használ az ember. Ha már kiadunk egy nagyobb összeget a minőségibb kávéra, ne sajnáljunk beszerezni egy BWT vízszűrőt vagy vegyünk palackozott Norda ásványvizet – ami már meglepően sok helyen megvásárolható fillérekért.
Az indok egyszerű: egy kávé 80-85%-a víz, ezért elég intenzíven érezni, miből is készítetted. A csapvíz túl kemény itthon, tudniillik sok benne a kalcium, ráadásul senki nem akar klóros, fémes ízű kávét inni. Nem igaz?
A víz megvan, mi legyen a kávéval: őrölt vagy szemes?
Én azt tanácsolnám, ha jobb minőségű és aromájú kávéra vágyik valaki, lehetőség szerint mindenképp szerezzen be egy kézi őrlőt és frissen őrölje meg. A gépit nem ajánlom – hacsak valaki nem megszállott. Itt nem a mákdarálóra kell most gondolni, hiszen az ilyen gépektől a kávé fele por állagú, a másik fele pedig lencse nagyságú marad. De ha valaki bemegy egy újhullámos üzletbe és vesz ott kávét, boldogan ledarálják neki otthoni felhasználásra, akár részletekben is, hogy frissebb maradhasson. Persze a frissen darált kávé mindig ízletesebb, mint az egy-két napos.
Annyi mindent hallani a kávé tárolásáról: tegyük sötét dobozba, tegyük hűtőbe... Mi a jó megoldás?
A tárolásánál arra kell figyelni, hogy ha szemes kávét vettünk, mindenképp legyen szelep a zacskón. A kávé széndioxidot termel és ennek valahol távoznia kell, különben jócskán romlik a minősége, aromája.
Az őröltnél azonban ez pont fordítva van. Arra kell törekedni, hogy ne érintkezzen levegővel, így az oxidálási folyamatot lassítani lehet.
Az imént felsoroltál három kávékészítési módot, amik közül válogathatunk, de gondolom nem csak a kávé, víz és az eszközök befolyásolják az ízt, hanem az is, hogy hogyan készítjük el. Erről tudnál mesélni egy kicsit bővebben?
French press
Ez a készítési mód például nagyon egyszerű! Kiméred kanállal a darált kávét, beleöntöd az üvegbe, ráöntöd a forráspont előtti (kb. 92 °C) vizet, egyszer összekevered, vársz két és fél–három percet, majd óvatosan lenyomod a szűrőt és élvezed az italt. Ha valaki méregetni akar, 250 ml vízhez 15 g kicsit durvábbra őrölt kávéra lesz szüksége. Ezzel egy lazább kortyérzetű, filter kávét készíthetnek. Sokáig el lehet iszogatni, teás jellegű ízbomba.
Kotyogó
Ez az én személyes kedvencem. Mindenki azt hiszi, hogy erős kávét készít, pedig nem, csak sokan odaégetik. Nagyon egyszerű a titka, elő kell melegíteni a kotyogó alját, külön forralni vizet hozzá és nem szabad letömni a beletöltött kávét (szépen lazán, enyhén púposan kell beletenni, ha rácsavarjuk a tetejét az kellőképpen tömöríti majd). Ezek a lépések azért fontosak, hogy a kávé ne égjen meg. 96°C fölött pedig sajnos ez történik. Forralás közben gőz keletkezik, azt meg már mindenki megtanulta általános iskolában, hogy a víz ezen halmazállapota 100 °C fölött van. A metódus lényege, hogy egyből elkezdődjön a folyamat. És a végére még egy csavar: éppen mielőtt kész lenne, vegyük le a tűzről. Vagyis nem kell annyit várni a kávéra és így sokkal finomabb is lesz, mert nincs benne az a keserű, fanyar íz, ami miatt erősnek gondolják az emberek a kotyogós kávét.
Kávékapszula
Ma már nagyon olcsón hozzá lehet jutni Nespresso gépekhez vagy azok utángyártott változataihoz. Egyre elterjedtebb a minőségi pörkölők körében a kapszulák gyártása. A leghíresebb és a legjobb kapszula a Colonna nevéhez fűződik. Az ő kapszuláikat Budapesten is meg lehet vásárolni egy-két kávézóban, de online is rendelhető.
Elkészült a számunkra – otthoni körülmények között elkészített – tökéletes kávé, amiből többet is lefőztünk egyszerre. Újramelegíthetjük?
Semmiképp ne melegítsük újra! Ha valakinek van igénye arra, hogy jó kávét igyon otthon, ne legyen rest frissen készíteni. Azt meg hogy ki milyen hőmérsékleten issza, maga dönti el. Egyébként elég izgalmas lehet egy filtert különféle hőfokon inni, hiszen így más-más ízek jönnek elő hűlés közben. De ez már egy másik történet…
A galériára kattintva pedig találsz néhány jó tanácsot, amiket fogorvosok ajánlanak a kávé szerelmeseinek, hogy még véletlenül se sárguljanak el a fogaik.
Hogy tetszett a cikk?
május 16
6 cipő, amivel hamarosan minden bolt tele lesz
Új év, új cipő? A választékot elnézve akár még az is lehet, na jó szinte biztos is, hogy így lesz.
Íme pár hasznos tipp, hogy ne felejtsd el a jelszavad
Már próbáltál kismillió lehetőséget, de egyik sem működik. Hosszú percek óta bámulod a képernyőt és töröd a fejed, hogy mi lehet az azonosító, ami nem jut eszedbe. Segítünk, hogy elkerüld ezt az idegörlő helyzetet!
Tükrök tennél a falra? Így helyezd el, hogy menőbb legyen a lakásod
Szeretnéd egy kicsit tágítani a teret az otthonodban? Szereted, ha csillog a fény a falakon? Akkor vegyél néhány tükröt és szereld fel a lakás különböző pontjain.
Kicsi a szobád? Így válogass bele bútort
Egy kis szoba esetén rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő bútorokat, melyek tökéletesen passzolnak bele, és még praktikusak is. Lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a bútorok kiválasztása során.
Így rendezd be a sminkasztalod, hogy időt takaríthass meg reggelente
A napi rutinunknak sok elhanyagolható lépése van, de a fésülködőasztalnál eltöltött percek nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Ez az a hely, ahol a varázslat történik, ahonnan a beauty rutinunknak köszönhetően friss emberként állunk fel, hiába ültünk oda le kómásan, félig nyitott szemmel, a kávénk után tapogatózva.