Miért okoz függőséget a pizza íze?
december 14
A pizza népszerűségének persze megvan a maga oka. Az emberek kedvelik a zsíros, édes, tápláló, komplex ételeket – a pizzára ez mind igaz. A sajt zsíros, a hús feltétek (sonka, csirke) táplálóak, a szósz pedig édes. A pizzafeltétekben – a paradicsomban, sajtban, pepperóniban és a kolbászban bőségesen megtalálható a glutamát nevű összetevő. Amikor a glutamátot megérzik az ízlelőbimbóink, az agyunk izgalomba jön – és még többet akar belőle. Ettől az összetevőtől tényleg összefut a szánkban a nyál, annyira várjuk a következő falatot.
A hozzávalók kombinációja is megteszi a magáét: a sajt és a paradicsom tökéletes párost alkotnak. Összetevőik ugyanis sokkal jobb ízűek együtt, mint a két ételé külön-külön. Egy másik tulajdonság, amitől a pizza olyan jóízű lesz: az alkotóelemei barnára sülnek a sütőben. Az ételek két kémiai reakció miatt sülnek barnára és ropogósra: az egyik a karamellizáció, ami akkor megy végbe, amikor egy élelmiszer cukortartalma megbarnul. A legtöbb étel legalább egy kevés cukrot tartalmaz: ha 230 és 330 fok közé hevítik az ételt, a cukor elkezd megbarnulni. A karamell több ezer összetevőből áll, így az egyik legösszetettebb élelmiszerkészítmény. Az olyan összetevők, mint például a hagyma és a paradicsom sütés közben karamellizálódnak a pizzán, ami így édes és ízletes lesz. A barna, ropogós széle szintén a karamellizálódás eredménye.
Az, hogy a hús és a sajt is megbarnul a pizzán, egy másik folyamat eredménye. A Maillard reakciót Louis-Camille Maillard francia kémikusról nevezték el. Ez a folyamat akkor következik be, amikor a magas fehérjetartalmú ételekben, például a sajtban és a pepperóniban az aminosavak hevítés közben reakcióra lépnek a cukorral. Az, hogy a pepperóni ropogós lesz és feltekeredik a széle, a sajt pedig megbarnul és buborékkok képződnek rajta, a Maillard reakció eredménye.
Kenyértészta, sajt és paradicsom – a pizza olyan egyszerű ételnek tűnik, és mégis milyen bonyolult folyamatok zajlanak, miközben sül és miközben eszed. Ezeket a pizzákat azonban nem akármivel pakolták meg:
The Conversation
Hogy tetszett a cikk?
december 14
6 cipő, amivel hamarosan minden bolt tele lesz
Új év, új cipő? A választékot elnézve akár még az is lehet, na jó szinte biztos is, hogy így lesz.
Íme pár hasznos tipp, hogy ne felejtsd el a jelszavad
Már próbáltál kismillió lehetőséget, de egyik sem működik. Hosszú percek óta bámulod a képernyőt és töröd a fejed, hogy mi lehet az azonosító, ami nem jut eszedbe. Segítünk, hogy elkerüld ezt az idegörlő helyzetet!
Tükrök tennél a falra? Így helyezd el, hogy menőbb legyen a lakásod
Szeretnéd egy kicsit tágítani a teret az otthonodban? Szereted, ha csillog a fény a falakon? Akkor vegyél néhány tükröt és szereld fel a lakás különböző pontjain.
Kicsi a szobád? Így válogass bele bútort
Egy kis szoba esetén rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő bútorokat, melyek tökéletesen passzolnak bele, és még praktikusak is. Lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a bútorok kiválasztása során.
Így rendezd be a sminkasztalod, hogy időt takaríthass meg reggelente
A napi rutinunknak sok elhanyagolható lépése van, de a fésülködőasztalnál eltöltött percek nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Ez az a hely, ahol a varázslat történik, ahonnan a beauty rutinunknak köszönhetően friss emberként állunk fel, hiába ültünk oda le kómásan, félig nyitott szemmel, a kávénk után tapogatózva.